Du är här:

Tips till dig som skall söka jobb!

Hoppas du har haft en bra sommar. Kanske har du kommit fram till att det är dags att söka nytt jobb? Att komma igång med jobbsökandet kan vara knepigt. Ibland är det svårt att veta var man skall starta. Här kommer några tips för dig.

 

Skapa en tydlig målbild av vad du vill.

Börja med att fundera över vilken typ av företag vill du arbeta på, inom vilken bransch och vilka arbetsuppgifter vill du ha. Gå igenom dina tidigare arbeten och utmana dig själv genom att tänka lite större tills du ser den röda tråden. Till exempel, om du har arbetat med ekonomiska arbetsuppgifter i flera av dina tidigare arbeten – är det för att du tycker om att arbeta med ekonomi, eller är det för att du egentligen gillar att lösa problem? Finn de arbetsplatser som har varit bäst för dig och fundera över vad det var som gjorde att du kände att de gav en bra känsla. Var det eget ansvar, fria arbetstider, jobbade i projekt, jobbade i ett litet team, eller något annat? När du har skapat dig en bild av vad som är viktigt för dig i nästa jobb är det dags att skriva ner ditt mål, var vill du jobba och med vad. Dröm gärna stort, du vet aldrig vad som kan hända!

 

Formulera din ”hiss-pitch”.

Beskriv vem du är och vad du kan, dina erfarenheter samt vad som driver och motiverar dig i en kort sammanfattning. Det kommer du att behöva, oavsett om det är något du sedan skriver ner i en CV, när du möter en tidigare kollega eller samtalar med någon under en middag. Ställ dig frågan – vad du tillför till en potentiell framtida arbetsgivare. Skriv ner allt och öva på det så det sitter när du väl får frågan. Stäm av din hiss-pitch med någon i ditt nätverk och be om feedback så den beskriver dig på bästa sätt. Max 3 min skall den ta.

 

Se över ditt digitala varumärke.

Idag sker många rekryteringar via LinkedIn och av arbetsgivaren själv. Hur ser din LinkedIn-profil ut idag? Det är värt att lägga tid på din profil så att den skapar engagemang. Vilket engagemang ger din profil idag? På LinkedIn har du möjlighet att presentera dig själv och kommunicera att du söker nya utmaningar. Det är viktigt att ha en uppdaterad profil med en intressant sammanfattning. Glöm inte att på sociala medier följa intressanta rekryterings- och bemanningsföretag inom din nisch. Det hjälper dig hitta nya spännande tjänster och uppdrag.

Tips 1 klicka här och du kan läsa mer tips om LinkedIn.

 

Har du rätt nätverk för att nå ditt mål?

Vårda och upprätthåll ditt nätverk med studiekamrater, nuvarande kollegor, kunder och leverantörer. Att skapa och upprätthålla sitt närverk är viktig när man söker nya utmaningar. De kan sitta på kontakter eller företag som kan bli din nästa arbetsgivare. Se över ditt nätverk så du har de rätta personerna som kan hjälpa dig att få ditt nya jobb. Behöver du utvidga ditt nätverk för att nå det nya jobbet, som du drömmer om? Sätt upp ett mål om att äta frukost med någon i ditt nätverk en gång i månaden, boka in luncher och håll kontakten via sociala medier. Och glöm inte att berätta om dina framtidsplaner. Vet dina kontakter om att du söker nytt jobb är det större chans att de tänker på dig när nästa chans dyker upp. De blir dina ambassadörer.

Tips 2 klicka här och du får mer tips om att vårda och utveckla sitt nätverk.

 

Vad väntar du på nu?

Det krävs tid och energi för att söka nytt jobb. Det är ett heltidsarbete att aktivt och engagerat söka jobb. Se till att skaffa rutiner och gå upp som vanligt. Glöm inte din friskvård och rör på dig, dagligen. Gör en plan för vad du skall göra varje dag. Till exempel att du ska söka igenom nätet efter relevanta lediga jobb en dag i veckan. Vilken dag du skall vårda ditt nätverk. Ibland behöver du ta ett tillfälligt uppdrag på vägen till ditt drömjobb.

PS: Om du vill börja på ett specifikt företag, kontakta deras HR-avdelning och fråga dem hur de söker folk. Till exempel kan svaret bli att vi håller i det själva och använder oss av vår kandidatbas. Då är det bara att gå in och registrera sig i den. Ett annat exempel kan vara att vi jobbar med externt rekryteringsbolag. Be då om namnet och registrera dig på deras sida.

Lycka till och tro på dig själv!

Vännerna på ABF Jobb


Arkiv