Du är här:

Lucie har kommit hem!

Lucie Ödéhn blev uppsagd från sin roll som restaurangchef under pandemin. Förutsättningarna tvingade Lucie att fundera över vad hon ville göra och se möjligheten att förverkliga en dröm. Idag jobbar hon som sommelier-utbildare med specialitet inom japansk sake, och är en av de två som finns totalt i Sverige.

I och med att hennes före detta arbetsgivare hade omställningsförsäkring via Trygghetsfonden TSL fick hon tillgång till våra duktiga coacher på ABF Jobb. Detta hjälpte henne att förvekliga sin dröm.

Vilket har varit den bästa hjälpen ifrån ABF Jobb?
All hjälp kring det administrativa gällande arbetsförmedlingen och A-kassan har varit helt ovärderlig för mig, säger Lucie. Jag har aldrig varit arbetslös på det här sättet tidigare och har väldigt lite erfarenhet av regelverket, säger Lucie.

Hon fick även hjälp med att hitta rätt utbildning, vilket kommer att vara till stor hjälp i mitt företagande framöver.
En av de saker hon nämner som de bästa för henne har varit att få en känsla av trygghet i att det finns någon vid hennes sida. Att ha någon hon kan lita på som kan guida henne igenom de saker hon inte har så bra koll på själv.

Vad är det bästa med att få en coach?
All stöttning och pepp man får. Att ha någon som man kan bolla idéer med och vända sig till när saker och ting inte går som man hade önskat sig. Det är otroligt viktigt att ha någon vid sin sida som tror på en och ger konstruktiv feedback.

Dina bästa tips du vill ge till de som är arbetssökande?
Gör en ordentlig analys av vad du tycker om och vad du är bra på. Det behöver inte alls vara saker som är relaterade till ditt tidigare arbete. Analysera även dina intressen. Sådant som är positivt och som du vill ha mer av i ditt liv. Mitt stora intresse för Japan ledde mig till att förverkliga en dröm.
Var inte rädd för att berätta om dina idéer för din omgivning. Dels är det nyttigt att få feedback, dels kan det finnas oväntad hjälp i ditt egna nätverk.
Våga! Att bli av med ett jobb är så klart traumatiskt, men det behöver inte vara så negativt i slutänden. Man kan tänka fritt på ett helt annat sätt, när det inte finns några gamla spår att trampa i eller trygghet att förlora.

Vad kommer du att göra nu?
Jag är vinsommelier i grunden, och att vara omgiven av en dryck som var så spännande och som jag inte förstod mig på alls var oerhört frustrerande, så det blev en sommelierkurs med inriktning på sake efter den resan.
När jag blev uppsagd i vintras, blev jag oerhört ledsen över att jag kanske inte skulle kunna få jobba med sake mer. Då kom idén att börja undervisa istället.
Idag driver jag eget och erbjuder sakeutbildningar, konsultationer och provningar. Jag har valt namnet Tadaima som betyder ungefär ”Nu är jag hemma” på japanska och det är just så jag känner inför mitt nya yrkesliv. Jag är som lyckligast när jag får gå runt klädd i kimono och dela med mig av mina kunskaper om Japan och japansk kultur.
Just nu har jag regelbundna sake-evenemang på restaurang Koizen i Göteborg och planerar för fullt inför min första online utbildning.

Du kan följa Lucie Ödéhn på hennes olika sociala kanaler:
https://www.instagram.com/tadaima_sake/
https://www.facebook.com/Tadaima-Sake-102634245143071
https://www.linkedin.com/in/lucie-%C3%B6d%C3%A9hn-5726a33a/

Den fina bilden är fotograferad av  Shohei Sakaguchi