Du är här:

Vad är en hisspresentation?
En hisspresentation kallas vanligen även hisspitch, taget från engelskans motsvarighet. Det är en kort sammanfattning där du väcker intresse för vem du är och det du försöker övertyga om. Det är alltid bra att ha en hisspresentation om dig klar. Då är du alltid redo att presentera dig. För tänk om du en dag möter VD:n på ditt drömföretag i en hiss och du har några sekunder att göra ett intryck. Under max 30 sek får du då ett gyllene tillfälle att uttala vad du vill och sälja in dig.

Hur lång skall en hisspresentation vara?
De kan vara olika långa. Idealt skall en hisspresentation vara max 1 till 1,5 min. Det bästa är att du övar in en presentation på max 30 sek, vilket motsvarar ungefär den tid en vanlig hisstur tar.

Syftet med en hisspresentation?
En hisspresentation skall väcka ett intresse av att höra mer om dig. Målet är att den du presenterar dig för skall be om att få dina kontaktuppgifter eller ge dig sitt visitkort och be dig kontakta dem. Det skall inte vara en summering av din CV.

Vad skall en hisspresentation innehålla?
Börja att svara på dessa frågor, korta svar:

  1. Vem är du?
  2. Vad har du gjort/vad kan du?
  3. Vad letar du efter för jobb eller utmaning?

Nu sammanställer du detta i max tre (3) meningar. Det kan vara svårt, men det är så viktigt att du kan vara kort och kärnfull i din beskrivning av dig själv.

Det är viktigt för personen som lyssnar att inte bara veta vad du kan men också vad du vill göra. För att folk ska kunna hjälpa dig behöver de veta vad du vill ha hjälp med eller vart du vill komma i ditt liv.

Hisspresentationen skall väcka intresse hos den som lyssnar så gör den unik och originell.

Vässa hisspresentationen så du blir intressant
Lyft fram det bästa du har gjort i tidigare yrkesroller, välj det som får människor att bli imponerad av dig. Skryt om resultatet! Berätta vad du har åstadkommit, inte vad du gjort.

Vilka erfarenheter har du erhållit från dina tidigare arbetsplatser? Har du arbetat länge i den bransch du söker till eller har du en unik erfarenhet som den nya arbetsgivaren skulle ha glädje av? Beskriv den!

Vilken är din stora passion? Beskriv varför du brinner mer än någon annan för det arbete du gör. Berätta den!

Tänkt till på vem mottagaren är och vad du vet om den personen. Anpassa din hisspresentation efter den person som skall lyssna. Detta innebär att du skall förbereda flera olika versioner av din hisspresentation.

Öva, öva, öva!

Öva, öva och öva ännu mer. Justera och öva igen. Öva inför en vän och få feedback. Den förberedde vinner!

Lycka till!