Du är här:

Att skriva ett riktigt bra CV

Letar du efter ditt drömjobb?

Förbered dig genom att ha ett grymt bra CV som väcker intresse hos arbetsgivaren och gör läsaren nyfiken på dig. Konkurrensen är tuff och du måste göra allt för att du skall bli kallad till intervju. Skapa ett grund-CV för dig som du utgår ifrån när du söker olika tjänster. Inför var jobbsökning gör du en ny kopia som har med enbart det som är relevant för tjänsten du skall söka. Nedan finner några tips för att skapa riktigt bra CV:n att använda vid ansökningar.

Ett CV skall förklara varför just du matchar tjänsten.

Beskriv i inledningen varför du söker just denna tjänst och varför just du matchar bäst av alla sökande. Rekryteraren skannar många ansökningar och du har bara några sekunder på dig att fånga läsaren. Lyckas du kommer de fortsätta att läsa din CV. Akta dig för ytliga standardformuleringar och försök verkligen hitta din inre energi som gör att du söker just denna tjänst och vill arbeta hos just denna arbetsgivaren.
Se till att din CV uppfyller de kriterier de kräver i jobbannonsen, matcha så mycket du kan. Bli inte orolig om du inte matchar alla krav. Det är få som gör det och listan med krav kan ibland vara ett smörgåsbord av krav relaterat till tjänsten, som arbetsgivaren väljer från. Arbetsgivare är ofta medvetna om att det är svårt att hitta ansökanden som fyller kraven till 100%.

Struktur och kronologisk ordning

Det är viktigt att ditt CV är välstrukturerat med lättillgänglig och relevant information. Börja med vad du har gjort senast, det är oftast det som är mest intressant och bör därför beskrivas mer utförligt. Ju längre bort i tiden, ju färre ord i beskrivningen. Utbildningar och kurser kommer efter jobben och med samma uppställning, senast först.

Var kort och koncis

Ett CV skall maximalt vara på två sidor när du söker jobb. Det är viktigt att du är kort och koncis i din CV. Ha med de erfarenheter och kompetens som är relevanta för den tjänst du söker, det andra tar du bort.

Låt ditt CV vara lättläst

Skriv ditt CV i korta stycken och använd punktlistor där det är möjligt. Använd en enkel design för ditt CV, där läsaren kan skapa sig en tydlig bild av vem du är och vilka erfarenheter du skaffat dig genom ditt liv. Använd rubriker med fetstil för att hitta lätt i din CV. Dina kontaktuppgifter skriver du i sidhuvudet för att de skall vara lätt att hitta.

Tips som många missar

När du beskriver dina tidigare anställningar och berättar vad du gjort, ta med vad dina arbetsuppgifter har lett till och vad du har lärt dig. Tryck på vad du tycker du varit speciellt duktig på eller bidragit med och skriv ner resultatet. Ge några exempel på effekten av ditt arbete hos en arbetsgivare. Nämn gärna om du har fått någon utmärkelse från någon av dina tidigare arbetsgivare eller i något annat sammanhang.
Viktigt! Korrekturläs noga ditt CV!

Kolla stavning och grammatik några extra gånger. Be gärna någon att kolla igenom ditt CV innan du skickar in din ansökan.

Lycka till!

Vännerna på ABF Jobb


Arkiv