Du är här:

Andra berättar om ABF Jobb

Jag kombinerade mina två yrkeserfarenheter
i ett och samma jobb

Susanne arbetade som busschaufför men blev uppsagd efter att bolaget hon arbetade för förlorade en upphandling. Med ABF Jobbs omställningsstöd fick hon hjälp att kombinera två olika yrkeserfarenheter i ett och samma jobb. Idag har hon det perfekta jobbet på en mobil förskola.

“I tio år arbetade jag som busschaufför men blev uppsagd efter att bussbolaget jag arbetade för förlorade en upphandling. Egentligen är jag barnskötare i grunden, men skolade om mig till busschaufför mitt i livet. Att bli uppsagd var svårt, jag kände ganska omgående att jag blev låg och mådde dåligt. Jag hade ju inte sökt jobb på 20 år och absolut inte på det sättet man söker jobb idag. Men som tur var hade jag rätt till omställningsstöd via ABF Jobb.
Min coach har betytt jättemycket för mig, hon var fantastiskt bra! Utan henne hade jag definitivt inte varit där jag är idag, jag hade mycket negativa tankar, ”jag kan inte” eller ”det här kommer aldrig att gå”. Min coach var väldigt positiv och pushade på i rätt riktning. En annan sak som var bra var att hon i slutet på varje möte bokade in ett nytt möte direkt. På så sätt blev det inget glapp och det höll igång mig.
Hon hjälpte mig med praktiska saker som att skriva cv, personligt brev samt registrerade mig på jobbsökardatabaser. Min coach var fantastiskt duktig på att ställa de rätta frågorna och fick på så sätt fram mina positiva sidor i ansökningshandlingarna.
Under tiden jag träffade min coach blev jag osäker på om jag verkligen ville fortsätta arbeta som busschaufför. Då föreslog min coach att vi skulle jobba med olika verktyg för att kartlägga nya tänkbara arbetsområden. Resultatet av kartläggningen visade att det fanns en längtan hos mig att återigen få arbeta med barn. Via mitt personliga nätverk och coachens stöd lyckades jag kombinera min långa erfarenhet som barnskötare med busschaufförsyrket och har idag en fast anställning på en mobil förskola.
Det känns jätteroligt att inte behöva välja bort något av mina tidigare yrken. Nu är jag bussförare och förskolepedagog.”

Susanne


Jag fick jobb efter en månad, trots ingen tidigare arbetslivserfarenhet

Zahra är 27 år, har fyra barn och har aldrig arbetat utanför hemmet. Tack vare regelbundna möten med handledare och studie- och yrkesvägledare samt sfi-studier via ABF Vux, har hon idag fått en anställning som köks- och måltidsbiträde på en förskola.

“Efter att ha läst sfi och svenska som andraspråk på ABF Vux kändes det helt naturligt, när det blev dags att söka jobb, att välja ABF Jobb som leverantör för Arbetsförmedlingens tjänst stöd och matchning. Det ångrar jag inte, jag har fått jättemycket bra hjälp. Jag är 27 år och har fyra barn och knappt någon arbetslivserfarenhet, men har hela tiden vetat att jag vill jobba inom restaurang. Mitt långsiktiga mål är att bli kock. Trots att jag aldrig haft en anställning, fick jag, med ABF Jobbs stöd, arbete efter bara en månad.
Min handledare var jättebra! Jag är väldigt tacksam för henne. Hon hjälpte mig skriva cv och personligt brev och att registrera mig på olika jobbsökardatabaser och bemanningsenheter inom kommunen. Inom en månad blev jag kallad på intervju och fyra dagar senare fick jag börja jobba som köks- och måltidsbiträde på en förskola. Jag hanterar mat diskar och städar, fyra till sex timmar per dag. Det är precis så mycket jag vill jobba, resten av dagen behöver jag ta hand om mina barn.
På ABF Jobb fick jag även träffa en studie- och yrkesvägledare. Hon hjälpte mig hitta en utbilning inom mitt intresseområde och visade mig även hur jag skulle göra för att ansöka om en plats. Nästa år hoppas jag ha blivit antagen till sökt utbildning, en vuxenutbildning till kock och kallskänka.”

Zahra